top
logo


Czy wiesz że? PDF Drukuj Email

Kubek gorącego kakao dziennie poprawia przypływ krwi w mózgu, rękach i nogach, oraz pomaga stabilizować ciśnienie krwi. Najlepiej pić prawdziwe kakao. Kakao zawiera składniki o działaniu pobudzającym, np. kofeinę i teobrominę, dlatego zaliczane jest do kategorii używek. Jeśli chodzi o wartość odżywczą prawdziwego kakao – dostarcza ono wapnia, żelaza, cynku i magnezu, tak więc jak najbardziej może stać się produktem uzupełniającym dietę w te składniki... 

 

Składniki biologicznie aktywne zawarte w napoju, są uznawane za sprzymierzeńca w profilaktyce i terapii chorób układu krążenia - miażdżycy, dyslipidemii, nadciśnienia - w dużej mierze dzięki dobremu składowi kwasów tłuszczowych oraz związków polifenolowych. Niestety kakao odtłuszczone – chociaż niskokaloryczne – zawiera odpowiednio mniej również tych dobrych substancji. Istnieją także badania, dowodzące że składniki kakao chronią przed niektórymi nowotworami, skutecznie zwalczając szkodliwe wolne rodniki...  

 

Dodaj do:

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    Wykop    Gwar
 

z Galerii

2007_12c-2...
Image Detail
2008_2-13-...
Image Detail
negative0-...
Image Detail

bottom